31.5.2018

 

 

****************************

 

 

**************************

16.6.2016

Vain 10 % normaalista maissisadosta saatiin alueella korjattua. Suuri kuivuus koettelee koko Itä-Afrikkaa. Nanchirin koululla aloitettiin kouluruokailu. Ruokana tarjotaan maissipuuroa nzimaa ja lusikallinen Sibusiso vitamiinitahnaa jokaiselle ruokailun yhteydessä niin kauan kuin vitamiinia riittää. Sibusisoa valmistetaan liian vähän kun ei paikallisilla ole rahaa eikä siten kysyntää ja sitä oli vaikea saada.

 

****************************

 

Malawin suurlähettiläs Lontoosta Kena Mphonda ja vaimonsa Mary vierailivat Porvoossa puheenjohtajan luona. Samalla matkalla suurlähettiläs luovutti valtakirjansa presidentillemme Sauli Niinistölle.

 

***********************

20.8.2013

Tämän vuoden kummitapaaminen oli taas Anjalla. Yli neljäkymmentä kummia oli mukana tapaamisessa. Anjan keittiö oli kiireinen ja loihti kaikille hyvää lautasille. Kiitos.

                   

 

 

 

***********************

14.11.

Kummien kalenteria on painettu 500 kpl. Nyt kalenterit ovat myynnissä hintaan 10€ + postikulut. Kaikki tuotot käytetään opettaja-asunnon rakentamiseen. Tiilet ovat jo valmiina.

MJ

 

***********************

Kummitapaaminen onnistui muutenkin kuin ilmojen puolesta. Paikalla oli alun neljäkymmentä kummia.

Kuvia tapaamisesta toisaalla. Uusia kummilapsia Nanchirin kylästä on vielä tarjolla. Opettaja-asuntoa varten keräys on meneillään sekä ensi vuoden kalenteri tekeillä. Toivottavasti kummit muistavat kalenterit silloin kun ajattelevat ystävien muistamista joulun aikaan. Kalenterissa olevat kuvat ovat kaikki matkoilta Malawiin.

 

***********************

 

Heippa!
Siis Malawin Kummit; tapaaminen elokuun 11 pvä lauantaina klo 14 alkaen.

Anja

 

***********************

4.7.2012

Matkailija on palannut suunnitelmansa mukaan jo Vappuun mennessä. On vain tämä uutinen jäänyt odottamaan julkaisuaan.

Kummilapsia on nyt 128 ja 12 uutta on vielä ilman kummia. Pistäkää sanaa kiertämään, että saadaan kaikille omansa vielä kesän ja syksyn aikana. Tarkemmat tiedot ja lasten kuvat suoraan Anjalta.

Alustavasti, kummitapaaminen elokuun alussa. Postia tulee!

MJ

 

 

 

***********************

8.4.2012

Niin se aika vierähtää. Edellisestä matkasta on vuosi! Koneen lähtöön on 5 tuntia aikaa.

      

 

 

***********************

18.5.2011

 Silmälasitalkoot on su 22.5.2011 10-17.00 Anjan luona!

 

***********************

20.03.2011

Ja niin lähti Anja taas kummikirjeillä lastattuna kohden Malawia.  Kaikessa kiireessä ehdittiin vielä pitää yhdistyksen yhdistetty syys- ja kevätkokouskin 13.3. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tietoa kuinka matka on onnistunut. Viestejä Afrikasta odotellaan kuitenkin hetkellä millä hyvänsä.

Alla muutama kuva vuosikokouksesta mukaan lukien Anjan matkavaate. Klikkaa kuvaa, niin suurenee.

       

 

 

***********************

21.01.2011

Silmälasitalkoot Anjan luona la 5.2.2011 alkaen klo 11.00 Vision for Finland ry:n ammattilaiset paikalla. Apulaisia voi ilmoittautua 040-5826581

 

***********************

22.10.2010

Olin perjantaina 22.10.2010 RAKKAUSLAULUJEN ILLASSA Suomalaisessa seurakuntakodissa Porvoossa. Siellä esiintyi Varia Voce nuorten aikuisten kuoro sekä porvoolaisten nuorten muusikoitten yhtye. Johtajana kanttorimme Jarkko Yli-Annala.
Kahvituksen tuotto Malawin Kummit ry:lle!
Se oli tosi hyvä ja kahvikolehti tuotti Malawin Kummeille 385,50 euroa koulun ruokaan. Tällä saa 470 nälänhädässä taistelevaa oppilasta pitkään nauttia nzimaa (maissipuuroa) monta viikkoa Nanchirin kyläkoulussa.

Anja

 

***********************

17.8.2010

Seuraavat silmälasitalkoot yhteistyössä Vision For All Finlandin kanssa Anjan kotona Porvoossa la 11.syyskuuta alkaen klo 10.00.

Anja

***********************

Kummitapaaminen lauantaina 14.8.2010

Kiitokset kaikille tapaamiseen osallistuneille ja erityisesti kaikkeen ehtivälle puheenjohtajallemme. Ruoka oli hyvää ja riittävästi, jopa sääkin suosi meitä meteorologien ennustuksista huolimatta. Arpajaisten ja vapaaehtoisen ruokarahan ansiosta saatiin varat neljään pulpettiin jo valmistuneelle koululle. Monta pulpettia kuitenkin vielä tarvitaan ennen kuin luokat on kalustettu. Tapaamisen lopuksi katseltiin Anjan videoita Malawista ja Vision For All Finland väen vierailusta siellä.

MJ

 

***********************

 

23.7.2010

Koulurakennus on valmis ja tarvitsemme kahteen luokkaan kahdenistuttavia pulpetteja Oman nimikkopulpetin osto (á´50 €) on nyt mahdollista. Taiteilija Maria Lisitzin on antanut myös uuden mahdollisuuden ostaa sivuilla olevia tauluja, joiden myynnillä rahoitetaan pulpettiostoa.

Kummitapaaminen on päätetty pitää Anja kotona Porvoossa la elokuun 14 pnä 2010. Saapua voi koska vaan. Lounas tarjotaan n klo 14. TERVETULOA!

Anja

***********************

19.5.2010

Silmälasien kunnostustalkoot Anjan kotona alkaen klo 11.00.

Vision For All:n kanssa hyvä yhteistyö jatkuu ja tulevana lauantaina pesemme, mittaamme ja pussitamme käytettyjä silmälaseja kotonani.

Mikäli Sinulle sopii - tule talkoisiin, meille maallikoillekin tehtävää riittää.

Pääsiäisen matkalla Malawissa VFA:n porukka tutki ja jakoi n 1200 paria laseja köyhille malawilaisille, joilla ei itsellään olisi koskaan varaa hankkia silmälaseja.
Elikkä, kerätään, kierrätetään, putsataan ja toimitetaan Malawilaisille.

Tervetuloa, soita minulle jos kysyttävää

Mikäli et saa heti minua kiinni, jätä viesti nyt on paljon menoja.

Anja

***********************

5.5.2010

Neljäs matka Malawiin tuli tehtyä. Matka sinänsä onnistui, mutta ongelmia riitti.

Tapasin lähes kaikki kummilapset (87) kahteen kertaan. Etelässä Blantyresta alaspäin ei ole satanut juuri ollenkaan ja näin alueen asukkaat menettivät jo toisen maissisatonsa. Tämä toi projektiimme lisäongelmia. Koulurakennuksen valmistuminen on myöhässä kaksi kuukautta. Nälkä piti rakennusmestarin apulaiset poissa rakennukselta. Lääkkeeksi tähän ostin yhdistyksen rahoilla 60 maissisäkkiä ja veimme ne kylään. Jokainen vapaaehtoinen sai päiväpalkaksi pienen pesuvadillisen maissia. Olin laskenut maissin kestävän n 60 päivää ja sitten koulu olisikin jo valmis. Kolmen viikon kuluttua kun tein uuden matkan kylään sain kuulla, että maissit loppuivat jo tänä aikana. 400 nälkäistä vapaaehtoista oli ilmestynyt töihin ja hiekkaa sekä tiiliä olikin kannettu rakennukselle enemmän kuin tarpeeksi. Koulukomitea lupasi kuitenkin saattaa yhteistyössä rakennuksen valmiiksi. Sen jälkeen alkaa tiilien teko opettaja-asuntoihin. Lupasin uuden maissilähetyksen heti kun koulu on valmis.

 Ostin maissisäkin jokaiselle etelän kummilapselle. Pääkaupunkiseudulla, mistä on n puolet kummilapsista on satanut riittävästi ja maissisato onnistui.


Minusta tuli oikein käytettyjen vaatteiden ammattilaisostaja. Paikalliset ostavat ison paalin missä on ainakin 1000 vaatetta pieneen hintaan ja ryhtyvät yrittäjiksi myyden niitä toreilla n 0,5- 1 €:n hintaan.  Ostin satoja (UFF:n keräämiä) vaatteita kummilapsille vietäväksi  ja ne otettiin iloisena vastaan. Vain tyttöjen hameostot tuotti  vaikeuksia. Euroopasta ja USA:sta mistä vaatteet tulevat ei tytöt juuri  hameita käytä ja malawilaistytöt taas eivät voi käyttää pitkiä housuja.

Mylly oli rikki, mutta ostimme varaosia Blantyresta ja toisella matkalla mylly jo saatiinkin kuntoon. Nyt vain ei ole juurikaan mitä jauhaisi myllyssä.

Työtä riittää ja onneksi yhdistyksellä on tukijoita joiden avulla saamme paljonkin aikaan. Kun mitään hallintokuluja ei ole ja matkustaminen maksetaan omasta kukkarosta, niin pienikin tuki riittää pitkälle.

Hyvää Suomen kesää kaikille!

Pj Anja

 

***********************

31.1.2010

Joulukuulla aloitettiin Nanchirin kyläkoululle rakentaa toista koulurakennusta mihin tulee kaksi luokkahuonetta. Vaiheikasta oli alku. Ensin saimme rahat lähetettyä mutkan kautta perille Bangulaan.
Sitten olikin seuraava este. Maasta oli polttoaine lopussa. Kesti päiviä ennen kuin kuorma-autonkuljettaja sai tarpeellisen määrän polttoainetta lähteäkseen 33 kilometrin tiettömälle taipaleelle. Kiirehdimme sen vuoksi, että sadekausi alkaa normaalisti ennen joulua. Mikäli sade olisi alkanut ajoissa ei kahden joenuoman yli olisi enää autolla voinut yrittääkään. Polttoainetta saatiin, sadekausi on kuukauden myöhässä ja viimeksi kun asiasta kuulimme rakennuksen pohja oli valettu. Seuraavaksi tuli ongelma nälänhädästä. Viime kevään sato tuhoutui ensimmäiset maissintaimet rankkasade vei  mennessään. Heti istutettiin uudet, mutta huhtikuulla kun olin siellä oli sade loppu ja taimet olivat alkaneet päästä kuivua. Tiedossa oli seuraavan talven nälänhätä.

Pyysin ostamaan koululle maissia, että saisimme rakennusmiehet pysymään rakennuksella. Niin tärkeätä on jokapäiväinen leipä, että pelkän maissipuuron (nziman) saamiseksi miehet pysyvät paikoillaan koulua rakentamassa.

Toukon Hilasvuoren syntymäpäivälahjoitukset, Uppsalan naiskuoron lahjoitus, Maria de Lisitzinin taulujen myynti sekä muut pienemmät yleislahjoitukset ovatkin tuottaneet kustannusarvion mukaiset varat koulurakennusta varten. Lähden maaliskuun 12. pvä Malawiin ja pääsen tarkistamaan tilanteen.

Vision For All´n kanssa olemme järjestäneet kahdet silmälasien mittaus ja kunnostustalkoot luonani.  He toimittivat jouluna 1000 paria silmälaseja tarkastuksineen Malawin pääkaupungin Lilongwen lähelle. Huhtikuussa on seuraava matka suunniteltu Malawin eteläosaan Nsanjen alueelle ja kylään missä koulu ja mylly on.

      

Porvoon Silmäasema lahjoitti monta pahvilaatikollista käytettyjä laseja.

Matkalla pääsen myös viemään koulutarvikkeita perille 530 euron lahjoituksella minkä Hamarin ala-koululaiset Porvoosta keräsivät tempauksellaan. Ilolla otimme vastaan Hamarin koulun ilmoituksen ryhtyä kummikouluksi Nanchirin kyläkoululle. Siitä varmaan kehkeytyy iloa ja ymmärrystä molemmille kouluille.

AL

Uusimaan artikkeli aiheesta Pdf

 

***********************

13.11.

Perjantai 13 pvä marraskuuta 2009. Onneksi ei olla taikauskoisia ja niin tämäkin päivä oli onnenpäivä.

Puolivuotta on virrannut vettä Porvoon joessa siitä, kun viimeksi tuli tekstiä kotisivuille.  Paljon on ehtinyt tapahtua keväästä;  kummitapaaminen, uusia kummeja on saatu, uusia lahjoittajaystäviä on tullut jne.

Naapurimaasta Ruotsin Upsalasta ystävämme kuorolaiset ovat keränneet rahaa toimillaan ja hyvän rahan koulurakennukseen saimme vastaanottaa syksyllä.  Kun Toukon syntymäpäivälahjoitus oli myös tuottoisa, Porvoon suomalaisen seurakunnan kolehti, tauluarpajaiset, muut lahjoitukset, on kasassa noin puolet
kaksiluokkaisesta koulurakennuksesta. Sain kustannusarvion koulurakennuksesta vähän alle 7000€.

Isosta maailmasta kuuluukin suhteellisia uutisia. Madonna on rakennuttamassa orpotytöille koulukotia
Malawiin. Sen kustannusarvio kuuluu olevan 15 miljoonaa dollaria. Nämä kustannusarviot ovatkin ihan linjassa meidän yhdistyksemme kanssa. Molemmat ovat yhtä suureen tarpeeseen. Malawissa odotellaan sadekautta ja se alkanee ennen joulua. Siellä on ollut kuuma syksy (heidän keväänsä) +25-38 paikkeilla.

Vuokrataloisäntämme päätti sitten aloittaa kesäkuun alussa talon laajennuksen ja ilmoitti sen olevan valmis elokuussa tänä vuonna. Tähän aikatauluun suhtauduin kovin varauksella ja totesin, että hyvä jos olisi ensi keväänä valmis kun menen sinne. Seuraava aikataulu annettiin lokakuuksi. Nyt talon rakentaminen on pysähdyksissä, koska rahat loppuivat pankkimieheltä  ”yllättäin”.  Tilanne on seisova – katsotaan miten se liikahtaa.

Koin iloisen yllätyksen kun Vision for all Suomen edustaja Irina oli löytänyt meidät netistä. He tekevät ansiokasta työtä keräämällä, kunnostamalla ja toimittamalla käytettyjä silmälaseja kehitysmaihin. Heidän
edustajansa optikot apulaisineen matkaavat jouluksi Malawin pääkaupunkiin Lilongween mukanaan 2500 paria silmälaseja.  Päätimme yhteistyöstä ja seuraavat kunnostustalkoot ovatkin kotonani Porvoossa tammi-helmikuun vaihteessa. Lasit toimitetaan suunnitelman mukaan maaliskuussa yhteisvoimin Malawin eteläosaan.

Taiteilija Maria de Lisitzin on ollut tukijana jo pitkään, mutta kuultuaan kouluhankkeesta ja siitä puuttuvista
varoista, hän päätti lahjoittaa eläinaiheisia  taulujaan myytäväksi  koulurakennuksen hyväksi. Tänään Porvoon Tapiolan johtaja antoi luvan taulujen ripustamiseksi esille heidän ikkunoihinsa. Varapuheenjohta- jamme  Matti laittaa ne sivuillemme kaikkien nähtäväksi.

Suunniteltu kontti pihastani vielä puuttuu, mutta sehän tällaisen pienen joustavan yhdistyksen etu onkin,
että tarpeen mukaan pystyy mukautumaan ajankohtaisiin tarpeisiin ja koulurakennus on kiireisempi.

Joulunalusterveisin puheenjohtaja Anja

 

***********************

8.5.

Vaihtelevalla menestyksellä suoriuduin 5 viikon Malawin matkasta. Maastoauto tuli Japanista sovitusti 30.3 Tanzanian Darres Salamiin. Auto piti olla käytettävissä koko viiden viikon ajan, mutta se oli käytettävissä lopulta vain viikon ajan lomastani.

Ensimmäinen viikko kului Tanzanian agentin mukaan ”prosessissa”,  seuraava viikko oli pääsiäisviikko,
milloin ei ehtinyt sitä saada, kolmas viikko kului autoa hakiessa ja vielä neljäs viikko kului siihen, kun Malawin viranomaiset mietti tuleeko siitä maksaa vero eli tulli vaiko ei. Veroa laitettiin päälle toisen auton hinnan verran eli ei ne autoverot vain Suomessa  ole.

Viimeisen viikon auto sitten saikin kyytiä, ensin etelään Nsanjeen tapaamaan 6 kummilasta Bangulassa. Tiettömän 33 km taipaleen takana Nanchirissa (missä mylly on) tapasimme 11 kummilasta. Sieltä on tulossa 6 uutta tarjolle. Kouluissa vaihtui lukuvuosi  ja sattui juuri kolmen viikon loma ennen talvikautta.  Kaksi yötä telttailua etelässä ja takaisin Blantyreen missä on vuokrattuna talo. Seuraavana aamuna olikin lähtö jo Mulanjen vuoriston taakse Phalomben laaksoon katsomaan suomalaissyntyistä Mariannea ja hänen malawilaista miestään Macia. Heidän klinikkansa oli valmiina ja 100 lapsen orpokoti oli rakenteilla. Aivan suomalaisille sanoin kuvaamattomien tieyhteyksien takana. Onneksi oli vihdoinkin meillä maastoauto käytettävissä, muulla sinne ei asiaa olisi ollutkaan.

Yksi yö laaksossa ja sieltä taas pohjoista kohti vasemmanpuoleisessa liikenteessä ajaen. Pääkaupunki Lilongwessa tapasimme 29/44 kummilasta ja vanhempia. Uusia kummilapsia on sieltä Kasosta tulossa 10.
Sitten meillä onkin kasassa 78 lasta. Kaikki ovat saaneet  viltin, koska talvi on edessä, sekä Sibusiso-tahnaa.

Kuusitoista uutta kummilasta on tulossa ja kuudelle on tiedossa kummi, eli …..

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

”Iso Kummi”  Kalevi  Askolasta antoi vitamiiniostoihin jo kolmannen kerran tuhat euroa.

Ystävä Touko täyttää pyöreitä vuosia ja niitä juhlitaan Suomenlinnassa toukokuun lopulla. Lahjarahat ohjautuvat Nanchirin kyläkoulun apuopettajien palkkaukseen sekä koulutarvikkeisiin.

Uppsalassa eräät kuorot pitävät kevätkonsertin ja antavat Malawiin vitamiiniostoihin tuoton.

Näistä kaikista kiittäen,  ne tulevat tositarpeeseen!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kummitapaaminen lähestyy. La 13.6.09  Viksbergin rannalla maistamme nzimaa, testaamme Sibusisoa ja
syömme tavallisempaa suomalaista ruokaa.

***********************

29.3.

Anja lähti eilen iltapäivällä kohti Malawia. Matkalaukut olivat täynnä grammalleen painorajoitusten mukaisesti. Vain käsimatkatavaroissa oli kilon ylitys, kertoi Anja juuri ennen lähtöään. Suunnitelman mukaisesti matka kestää n. 20 tuntia, mutta yllätyksiäkin voi tulla.

Anja kirjoittaa matkaltaan Uusimaa-lehteen matkakertomusta aina kun pääsee nettikahvilaan lähettämään viestiä. Linkki tuolle sivulle on TÄSSÄ

----------------------------

Pikainen Skype soitto Malawiin kertoi, että  matkalaisemme oli päässyt Lilongwen kentältä täysissä voimissaan. Matka oli mennyt ilman ongelmia, mitä nyt aurinkovoiteet jäivät kotiin. Kameraankin piti muistikortit ostaa Pariisista. Lämmintä on enemmän kuin kotoa lähtiessä - 34 astetta kosteaa lämmintä!

Ollaan kuulolla mitä Uusimaahan ilmestyy.

MJ

 

 

***********************

23.3.2009

Malawin kummit ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Porvoossa Taidetehtaalla Treffin tiloissa perjantaina 20.3. Jäseniä kertyi paikalle 15 henkeä ja tilit sekä hallituksen vastuuvapaus saatiin hyväksyttyä.  Kokouksen päätteeksi katseltiin vielä videofilmiä Anjan ensimmäiseltä matkalta Malawiin.

MJ

 

 

 

***********************

 

Puheenjohtaja Anja on lähdössä 28.3.09 Malawiin. Malawissa on nyt sadeaika ja lämpöä riittää +35 C. Tulevan vuoden ruoka maissi kasvaa kohisten. Toivotaan, että sato onnistuu ja nälänhätä vältetään. Matkalla
on tarkoitus tavata kaikki 62 kummilasta. Uusimmat lapset saavat koulupuvun ja viltit. Sibusisoa ostetaan taas kaikille vitamiinitarpeen tyydyttämiseksi. Malawissa on talvi silloin kun meillä on kesä ja lämpötila laskee yöllä kymmeneen asteeseen ja ikkunattomassa talossa on viltti tarpeen.  Anjan paluu on vappuna 1.5 ja tuomisina on kummilasten kuvia ja kirjeitä. Samoin uusia kummilapsia on tarjolla halukkaille. Ennen tätä matkaa puheenjohtaja on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan koulutuksessa kaikkiaan 9 pvää (osin myös vpj). Aika näyttää kehittyykö yhteistyö. AL

 

***********************

 

8.12.2008

Malawin kummit ry:n yleiskokous pidettiin 5.12. Porvoossa taidetehtaalla Treffin tiloissa. Osanottajia oli 17 henkeä. Varsinaisen kokouksen jälkeen katseltiin videofilmiä Malawista viime keväältä.

Itse kokouksessa Valittiin Anja Luoma jatkamaan puheenjohtajana ja hallitukseen jäsenet varajäsenineen. (Yhteystiedot) Tilintarkastajiksi valittiin Liisa Toikander ja Virpi Koho. Kummilapsien määrää tullaan kasvattamaan ainakin sataan tulevan vuoden aikana. Jäsenmaksu on 10 € ja kannatusjäsenmaksu 100 €. Talousarvion loppusumma on ensi vuodelle  25 800 €. Tarkemmat tiedot tarvittaessa puheenjohtajalta.    MJ

 

***********************

5.12.2008

Malawin Kummit kiittävät lämpimästi ystävyksiä Torstia ja Juusoa Lahdesta.  Sankarit ohjasivat 60-vuotislahjansa Malawin Klinikka-hankkeeseen. Toivottavasti voitte joskus omin silmin nähdä valmiin klinikan.  AL

 

***********************

 

24.11.2008

Yleiskokous Porvoon Taidetehtaalla Treffin tiloissa pe 05.12.2008 klo 16.00.

 

Keskustellaan kaikista kiinnostavista asioista ja katsellaan
kuvasatoa kahdelta Malawin matkalta.    Kokouskutsu   AL

 

 

***********************

16.11.2008

Lahden kaupungissa pari iloista poikaa Torsti ja Juuso juhlistavat yhteistä 120-vuotista ystävyyttä juhlimalla sitä ystävien kera marraskuun lopulla. Muita lahjoja ja puheita he eivät itse halua vaan antavat lahjat klinikkaprojektiin Malawissa. Toivotamme Torstille ja Juusolle elämänmakuisia vuosia paljon, paljon lisää!     AL
 

***********************

 

Malawin kummien kotisivujen ensimmäinen versio on valmis. Jatkoa tulee sitä mukaa kun asiaakin.

Tämä sivu tulee olemaan lähinnä puheenjohtajan käytössä ajankohtaisten asioiden foorumina. Kummit ja vieraatkin voivat kirjoitella viestejään vieraskirjaan, jota seurataan ja sinne myös vastataan tarvittaessa.

 

Hyvää syksyä

Matti